Tälthall – Din bästa vän för utomhusrenovering eller utbyggnad

Många använder sommarens trevliga väder för att passa på med renoveringar. Andra väljer sommaren denna tid på året för att bygga ut sitt hus. Men mycket kan hända som fördröjer projekt och helt plötsligt kommer hösten, därefter vintern. Några kanske inte har problem med att stå ute i regn och slask men huvudsaken är att man håller sig torr om fötterna som en vis ung karl sa. Tälthallar finns att köpa och hyra av många olika slag, men vad är de?

Multifunktionella tält

En tälthall är helt enkelt ett stort tält men med mer stabila väggar och ett ordentligt tak. De används vanligen vid utomhusarbeten, men har även fungerat som permanenta byggnader såsom lador, baracker och till och med simhallar. En ram av metall och trä sätts upp efter behov och täcks sedan med en vädertålig duk.

 

I november 2022 valde Degerfors kommun att byta sin budgetläktare till en tälthall för fotbollsarenan Stora Valla då tältet skulle vara i mycket bättre skick och vara billigare att hålla i drift. I maj 2023 valde Sunne kommun att sätta en tälthall vid Holmby återvinningsstation för återvinning av möbler.

Världens största tält

Det talas ofta om nöjesparkstältet i Kazakstan, Khan Shatyr, när man nämner största tältet i världen. Men detta “tält” är till större del gjort av betong och endast taket är av tyg. “Tältet” täcker en yta på 140 tusen kvadratmeter, men är det egentligen ett tält? O.B. Wiik’s tälthall de satte upp åt AstaZero för att testa olika automatiserade fordon kanske inte riktigt är lika stor men är världens största tälthall och är åtminstone helt täckt av tyg. Tälthallen står en liten bit utanför Borås och var O.B. Wiik’s största projekt någonsin.

Vad kan du använda den för?

Tälthallar används vanligen som temporärt skydd för utomhusarbeten. Om ni ska bygga ut är det bäst att först se till att arbetsplatsen är väl skyddad från vädret. Tälthallen ser även till att om en vägg behöver byta ut så kommer den delen av huset fortfarande vara skyddat. Tälthallar kan även isoleras så att de håller sig svala på sommaren eller varma på vintern, men möjlighet att justera efter behov.

 

Vill man istället fixa till sig ett garage eller annan mindre byggnad på gården kan man även köpa tälthall och få dem att passa in med stil. En isolerad tälthall kan vara perfekt för att hålla poolen igång under vintern eller ha som gäststuga under vinterhögtiderna. Tälthallar av alla möjliga storlekar kan även hyras för att ha inomhusyta för fester och andra tillställningar.