Stege för extra säkerhet

Höj säkerheten betydligt på hus som har flera våningar, oavsett om det är ett bostadshus eller en annan byggnad, med en stege. Det är en smart förebyggande åtgärd om oturen skulle vara framme.

Se till att fasadstegen monteras korrekt

Fasadstegar, eller väggstegar – kärt barn har som bekant många namn, är en typ av stege som vanligtvis används som en säker tillträdesväg till tak. Du ser dem som ett vanligt inslag i stadsbilden.

Det krävs kunskap för att montera en fasadstege korrekt, då det ofta finns ett flertal faktorer att ta hänsyn till. För allas säkerhet finns det en rad regler för monteringen. De ska vara monterade och godkända enligt EN14122. Se noga över dessa regler, så att du inte missar någon säkerhetsaspekt.

Vad ska jag tänka på när jag väljer fasadstege?

Det viktigaste när du väljer fasadstege är vilken längd som den ska ha. Du måste veta längden på den vägg där den ska monteras. Tänk på att stegen ska monteras 5–20 centimeter från marken. Fasadstegens sista steg ska dessutom vara på samma höjd som utgången. Då kommer således det bakre fästet på fasadstegen att gå en meter ovanför stegens sista stegpinne.
Om stegen ska monteras rakt är det inga som helst problem med själva monteringen. Men, många gånger måste vi ta hänsyn till olika böjar och annat när vi ska montera fasadstege. Då finns det behov av inspektionsplattformar, viloplattformar eller böjar i stegen för att en montering ska kunna ske.
Tänk även över var stegen kommer att sluta. Ofta kan det vara som så att det saknas ett trappsteg här, eftersom stegen monteras en bit ut från väggen. Det finns, som du ser, en del att tänka över. Ett gott råd är att kontakta din leverantör för råd och vägledning. De hjälper dig mer än gärna med det – allt för att det ska bli så säkert som möjligt.