LED vs lysrörsbelysning – bör du byta?

Förr var lysrörsbelysning något som fanns i kök eller kontor. De flimrade ofta och gav ett ganska trist, kallt sken. Idag finns det däremot andra lysrör att satsa på. Till exempel LED lysrör. Det är kanske inte jättevanligt att ha lysrör i vardagsrummet, men det går. Det passar bra till exempel om du har ett akvarium eller ett terrarium.

Hur länge håller ett LED lysrör?

Om det är normala förhållanden, så är det inte så överdriven skillnad på livslängden på vanliga lysrör och lysrör med LED. Ett vanligt lysrör bör lysa i runt 24 000 timmar, vilket motsvarar 3 år. LED brukar lysa i cirka 40 000 timmar.

Hur energieffektiva är de?

Det är här som lysrör med LED verkligen börjar ta ledningen. Om man se till vanliga lysrör så håller de vanligtvis cirka 10 gånger längre än vanliga glödlampor samt att de använder 1/3 till 1/5 av den elektriska kraften hos glödlampor. När det gäller LED- och konventionella glödlampor så har dessa en effektklassificering. Detta anger hur mycket el som krävs för att producera en viss nivå av ljusstyrka.

Rörlampor är i allmänhet mycket ljusa, så de använder mer energi. Ett starkt LED-rörsljus använder dock 18W och avger 1 720 lumen. Detta är mer än en vanlig 40W lysrörslampa!

Byter du ut dina lysrörslampor mot LED-lampor så sjunker din energikostnad med mer än 50 %. Detta är utan minskning av ljusstyrkan. De är helt enkelt mycket mer energieffektiva.

Hur lätta är de att installera?

Det är mycket enkelt att byta från ett konventionellt lysrörsljus till ett LED-ljus. Följ bara dessa steg för att installera LED-rörlampan i en armatur med konventionellt driftdon:

  • Ta bort det gamla lysröret

  • Ta bort startmotorn

  • Sätt i den nya LED-startaren

  • Sätt i den nya LED-rörlampan

Beslagen är designade så att du kan göra växlingen så enkelt som så. Armaturer med ett elektroniskt förkopplingsdon behöver kanske inte installera LED-startern. Kontrollera instruktionerna som följer med LED-lampan när du köper den.